Koira ja opiskelu on välillä hankalaa sovittaa samaan lukujärjestykseen etenkin, jos nelijalkaisia on useampia. Opintojen ja koiran yhdistäminen ei kuitenkaan ole mahdoton yhtälö kaikissa tilanteissa. Jotkin opinnot itseasiassa jopa edellyttävät koiran omistamista.
Vaikeuksia kuitenkin aiheuttavat ensinnäkin raha ja toiseksi muuttuvat elämäntilanteet. Opiskelijalla ei välttämättä ole tukien lisäksi muita tuloja eikä ainakaan mun saamilla tuilla kahta koiraa ylläpidettäisi. Yksi vielä menee, nipinnapin. Sairastapauksissa täytyy tukeutua vanhempiin. Jos taas pitäisi yhdistellä työt, koulu ja koira, alkaa vuorokauden tunnit käydä vähiin. Monissa tapauksissa täytyy siis saada rahallista avustusta joltakin tasolta.
Silloin, kun Panda meille tuli, olin itse vielä ala-asteella, enkä todellakaan osannut ajatella, mitä tulevaisuudessa. Kun hankin Hiisin, taisin olla yhdeksännellä luokalla ja uuden opiskelupaikan valinta oli edessä. Ajattelin, että kolme vuotta koulussa ja sitten töihin, hienosti se koira siinä menisi. Kaikki vaan ei mennyt ihan suunnitellusti, niin kuin elämässä usein käy.
Nykyiseen opiskelupaikkaani en voinut koiria ottaa mukaan, mistä päästään seuraavaan ongelmakohtaan. Jos oppilaitos sijaitsee kauempana kotoa, mutta ei tarjoa lemmikkipaikkoja tai ne ovat täynnä. Mitäs sitten? Vaihtoehdot ovat karkeasti joko muuttaa ko. paikkakunnalle tai jättää koira hoitoon/myydä se eteenpäin. Muutto stressaa koiraa kuin koiraa ja vuokrakämppä saattaa olla hyvinkin kallis asua. Mistä koiralle hoitopaikka opintojen ajaksi? Hienoa, jos vanhemmat tai kaveri suostuu ottamaan, mutta usein hoitopaikan löytäminen voi olla työlästä.
Entäpä aika? Voin omalta kohdaltani myöntää, että kun koulupäivät ovat lähes poikkeuksetta 7,5 tuntisia ja vapaa-ajallakin pitäisi jaksaa opiskella, yksikin koira voisi olla liikaa. Onhan 7,5 tuntia myös koiralle pitkä aika odotella yksinään. Linjallani on kuitenkin koiranomistajia, jotka saavat jutun toimimaan, ei se siis mahdotonta olisi.
Ei koiran omistaminen opiskeluaikana tietenkään pelkkää kurjuutta ole. Paljon löytyy opiskelupaikkoja, joissa päivät ovat lyhyempiä tai tuntien välissä on pidempiä taukoja. Esimerkiksi lukioaika oli suorastaan ruusuista aikaa omistaa koira. Päivät olivat suhteellisen kevyitä ja lyhyitä, koeviikot käytännössä lomaa. Joissakin paikoissa on jopa huolehdittu siitä, että koiria pääsee käyttämään pikalenkillä kesken koulupäivän.
Koirat myös pääasiassa piristävät päiviä ja auttavat rentoutumaan raskaan koulupäivän jälkeen. Mikä olisi parempaa kuin lähteä koiran kanssa metsään ja unohtaa kemian reaktiot edes muutamaksi tunniksi? Koirat voivat olla häiriötekijän lisäksi myös mahtavia opiskelukavereita. Kyllä sitä iloista elämänasennetta pakostakin tarttuu.
Jokaisen on vain mietittävä omalta kohdaltaan, onko juuri tämä se oikea aika hankkia koira. Itse en pentua ottaisi tällaiseen elämäntilanteeseen, mutta aikuinen koira menisi. Kunhan muistaa miettiä niin oman jaksamisen kuin koirankin kannalta, löytää mitä varmimmin sopivan ratkaisun.
Kommentit
Lähetä kommentti