Hiisin kuntokuuri

Tulin pakoilemaan näyttösuunnitelmaa ja kirjoittelemaan jälleen yhdestä ikuisuusprojektistamme. Nimittäin Hiisin kuntokuurista. Sain sen hyvin tiputtamaan turhat kilot viimevuoden aikana, itseasiassa jo kesään mennessä. Siihen nousujohde kuitenkin loppui, sillä kesä oli aivan liian kuuma juoksutreeneille ja syksy oli kiireisin ikinä. 

Nyt ollaan kuitenkin taas valmiita jatkamaan projektin parissa. Pistin tilaukseen dobo-pallon ja -kirjan sekä vetovaljaat, jotka sopivat matalalla olevan painon vetämiseen. Lisäksi olen kahlaillut läpi jokusen netistä löytyneen jutun koiran kuntoon ja sen treenaamiseen liittyen. Edelleenkin olen aika ulapalla, minkä takia en viitsi tänne kirjoittaa mitään varsinaista tietopläjäystä aiheesta. Hahmottelen lähinnä meidän tulevia treenejä ja valotan lähtötilannetta. Kirjoittelen sitten myöhemmin, mikä meillä toimi ja ei toiminut. 


Treenattavia osa-alueita löytyy ainakin kolme: kestävyys, nopeus ja voima. Ensimmäisenä on syytä aloittaa ihan koiran peruskestävyydestä. Tämä tarkoittaa kävelyä, ravia tai hidasta laukkaa ja pitää sisällään esimerkiksi remmilenkit. Meillä tämän kohdalla voidaan siis lyödä raksi ruutuun joka päivä. Pidämme kuitenkin remmilenkit vain sellaisina. Koira saa kulkea rauhassa, haistella hajuja ja tehdä tarpeensa. Lisään erikseen mukaan käynti/ravi lenkin, jonka tarkoituksena on puhtaasti liikkuminen ja jotka ovat pituudeltaan aluksi 3-5km ja joita kasvatetaan aina 10km asti koiran ja oman kunnon mukaan. Kestävyystreenejä otetaan 2-4 kertaa viikossa.

Voimatreeneihin kuuluu näin talvisin umpihangessa kulkeminen ja mäkitreenit. Lisäksi otetaan vetoharrastus tähän kaveriksi. Aikaisempina talvina Hiisi on vetänyt pulkkaa, jossa on ollut lumikökkäreitä tai jopa lapsi kyydissä. Tänä vuonna palataan kevyisiin painoihin ja kasvatetaan ennemmin matkaa kuin painoa. Voimatreeneissä etenemme hitaasti ja hyvin varovaisesti koiraa seuraten ja kuunnellen. Tehdään näitä pari kertaa viikossa.


Nopeutta treenaillaan intervalleilla. Näillä näkymin pääasiassa juoksutreenein kerran-kaksi viikossa. Tämä on meille tällä hetkellä vähiten tärkeä osa.

Näiden lisäksi otetaan mukaan myös muunlaista puuhaa. Hypytystä en käytä, mutta pieniä kavalettiharjoituksia saatetaan silloin tällöin lisätä ohjelmaan. Eli pieniä esteitä, joiden ylitse kävellään, ei siis hypätä. Samalla periaatteella myös tikapuuharjoitusta. Meidän pieneen kerrostaloasuntoomme sopii paremmin erilaiset temput ja niitä otetaankin joka päivä miinus lepopäivät, joita pidetään viikossa vähintään 2. 

 Ja sitten on vielä se dobo, jota aloitellaan jahka saadaan välineet. Tää kuulostaa taas paljolta, mutta sekoitellaan näitä ja vaihdellaan harjoituksia niin, ettei pääse kyllästymään ja että saadaan mahdollisimman monipuolista treeniä. Aloitetaan kevyesti eikä heti oteta kaikkea mahdollista, vaan vähän kerrallaan ja kokeillen. Esimerkiksi tänään käytiin jo kävelemässä hangessa ja juostiin kaksi pientä pätkää tavallisen lenkin ohessa.

Ajattelin pilkkoa tätä projektia kuukauden palasiin ja seurailla kehitystä täällä blogissa. Tammikuun tavoitteeksi asetetaan simppelisti treenin aloittaminen ja siinä pysyminen. Teen aina viikko kerrallaan tarkemmat suunnitelmat, jotta pysytään mahdollisimman realistisina suunnitelmaa laadittaessa. 




Kommentit