Miten Kida alkoi puhumaan: Mistä kaikki lähti?

Jos meidän blogiin eksyy Instagramin kautta, ei ehkä tule yllätyksenä meidän kokeilut nauhoittavien ja ääntä toistavien nappien kanssa. Olen aina ollut kovin kiinnostunut eläimiä koskevista tutkimuksista, erityisesti kaikesta kommunikointiin liittyvästä (esim. Koko-gorilla). Nuorempana yritin selvittää, olivatko koirani oikea- vai vasentassuisia, optimisteja vai pessimistejä koulussa oppimieni helppojen tutkimusten perusteella. Ei siis tule yllätyksenä, että hyppäsin heti mukaan, kun löysin syksyllä 2020 videoita Bunnystä, sheepadoodlesta, joka on oppinut puhumaan nappien avulla. 

Bunnyn tilien kautta löysin myös Kristinan, joka Stella-koiransa kanssa pisti koko jutun aluilleen. Niinpä ensi-innostuksen vallassa tilasin Ebaystä neljä nappia, samaisia, joita Stellalla oli käytössä. Äänenlaatu niissä on täyttä kuraa ja arvostelutkaan eivät olleet kovin lupaavat, mutta niillä pääsimme alkuun. 

Asetin ensin yhden napin ulko-oven viereen ja nauhoitin siihen sanan Ulos. Sana oli Kidalle tuttu arjesta: sen kuullessaan Kida kallisti päätään, pomppi ilmaan ja juoksi ulko-ovelle. Nyt aloin käyttää oman puheeni lisäksi tuota nappia. Aina ulos mentäessä painoin sitä. Kahdeksan toiston jälkeen Kida painoi sitä ensi kertaa itse. Sen jälkeen se käytti nappia vain muutamia kertoja. Vasta, kun lisättiin kaksi uutta nappia, Riittää ja Leikkiä, Kida alkoi käyttää nappeja useammin. Nämäkin sanat olivat Kidalle pennusta asti tuttuja. Lisäsimme neljännen napin: Ruokaa. Siihen jäimme pitkäksi aikaa jumiin, sillä nappeja ei ollut enempää ja Kida vietti paljon aikaa hoidossa johtuen pahasta eroahdistuksesta. 

Lopulta viime marraskuussa palasimme nappien pariin, kuna tilasin FluentPetiltä Basic Vocab kitin. Pakettiin kuului kuusi alustaa sekä 12 nappia. Kida ei ollut kovinkaan kiinnostunut napeista tässä vaiheessa, mutta vähitellen se aloitti varovasti niitä kokeilemaan. Sitten se aivan yhtäkkiä keksi jutun juonen ja sai rohkeutta painaa nappeja. Nyt se käyttää niitä lähes tauotta ja meillä on kaikki nuo uudet napit käytössä. 

FluentPetin kautta pääsin paremmin perille myös tutkimuksesta, jota tästä aiheesta tehdään. Tietysti täytyi täyttää hakemus testihenkilöksi ja alkaa kirjata Kidan kehitystä ylös. Nyt käytössä on Google Forms, jolla saan helposti ylös jokaisen painalluksen. Tämä on linkitettynä Sheetiin, joka kerää datan taulukkoon ja sen pohjalta tein vielä Dashboardin, josta kaiken näkee kivasti visuaalisessa muodossa ja yhdessä paketissa. Näistä menee täysi krediitti Lindsaylle, joka on tehnyt näihin pohjat ja tutoriaalit.

Instagramin tekstikenttä ei tahdo riittää, kun haluaisi paasata tästä aiheesta, joten siirryttiin takaisin unohtuneeseen blogimaailmaan. Aion jatkossa ja paremmalla ajalla päivitellä tänne meidän kehitystä ja havaintoja sekä hyödyllisiä linkkejä ja tietoa, miten nappien kanssa voi aloittaa. 




Kommentit